Chiar dacă va fi pus în acord cu Constituţia cadrul legal de funcţionare a instituţiei, puterile Agenţiei de Integritate vor fi serios diminuate. Sursa: Codrin Prisecaru
Premierul Emil Boc promite, la unison cu partidele politice , că va încerca să repună pe picioare Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce aceasta a fost văduvită de atribuţiile ei principale, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.
În calea acestui scop stau numeroase obstacole. Pe de o parte, o serie de politiceni se opun făţiş revigorării ANI, iar, pe de alta, este imposibil juridic să redai unei instituţii atribuţiile declarate necon stituţionale.
Politicienii, prinşi între imagine şi dosare
Aparent, există o voinţă politică largă în favoarea resuscitării Agenţiei Naţionale de Integritate. Premierul Emil Boc a anunţat deja că guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă care să permită funcţionarea Agenţiei.
La Ministerul Justiţiei a fost constituit deja un grup de lucru care va încerca să găsească soluţii pentru ANI. Principalul partid de opoziţie, PSD, a anunţat, de asemenea, că susţine refacerea legii de funcţionare a ANI. O poziţie similară au avut şi liberalii.
Unanimitatea la nivelul clasei politice, punctată de declaraţii de imagine, este însă afectată de unii politiceni chiar de la putere. În timp ce premierul Emil Boc şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pledau pentru refacerea ANI, colegul lor de guvern Radu Berceanu, ministru al transporturilor, critică instituţia.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR), este şi el de acord cu demantelarea ANI. „Declararea ca neconstituţională a unor articole mi se pare în regulă. De la adoptarea legii, eu am fost de părere că nu pot fi confiscate decât bunurile dobândite prin infracţiuni, aşa cum prevede Constit