Lucrările făcute până acum la cetatea de tip Vauban din Alba-Iulia o transformă într-un model pentru restaurarea urbană din România, perfect integrat în viaţa oraşului. Sursa: Arhiva EVZ
În ultimii zece ani, trasformările făcute de cetăţeni au fost radicale. Au fost restaurate porţile I, a III-a şi a IV-a ale Cetăţii, în timp ce poarta a II-a a fost reconstruită practic de la zero şi inaugurată anul trecut.
Urmează restaurarea şi punerea în valoare a porţilor a V-a şi a VI-a ale cetăţii de tip Vauban, în corelare cu un proiect foarte amplu care redesenează, practic, zona din faţa Catderalei Reîntregirii.
SUMARUL ARTICOLULUI Cetatea Alba-Iulia prinde viaţăLucrări continuate cu bani europeniLucrări continuate cu bani europeni
Obiectiv turistic unic în Europa
Cel mai repede va fi inaugurată Poarta de sud a Castrului Roman, unde lucrările de restaurare sunt în fază finală. Aceasta va fi inaugurată pe 1 Mai, chiar de Ziua Cetăţii. Cele 1,3 milioane lei, cât mai era nevoie pentru reconstruirea Porţii Castrului Roman, au fost date de Ministerului Turismului.
Poarta se găseşte în zona numită Traseul celor Trei Fortificaţii, unde se suprapun fortificaţii din trei epoci diferite. Din acest motiv, locul este un obiectiv turistic unic în Europa, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători în timp de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificaţii, construite succesiv pe acelaşi loc, fiecare nouă cetate incluzând-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d.H.), Cetatea Medievală (sec. XVIXVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec. XVIII).
Până anul trecut, epoca romană era însă reprezentată doar prin câteva ruine, care doar specialiştilor le spuneau ceva.
Peste o lună, oricine se află la Alba-Iulia va putea să treacă pe sub o poartă romană ca în urmă cu două