„Păstrați tradiția, dar spuneți NU vopselelor toxice pentru ouă” este campania inițiată de elevii și profesorii Liceului de Gastronomie din Constanța în piețele din oraș. Sursa: Feri Predescu
Gospodinele aflate la cumpărături au depănat amintiri despre mamele și bunicile care obișnuiau să folosească frunze sau coji fierte de ceapă, morcovi, roșii, spanac chiar și vin roșu pentru a vopsi ouăle de paște. Femeile recunosc că vopselele artificiale sunt toxice, dar spun că sunt mai ieftin.
„Mâncăm sintetic, nu avem încotro. Costă enorm dacă mănânci natural, am mâncat la tinerețe și poate asta ne ține acum la vârsta noastră”, spune Elena Ștefan, de 74 ani.
Valeria Popa o contrazice însă spunând că „din cauza pensiei mici, folosesc foi de ceapă și roșii pentru ca ouăle să iasă roz, spanac pentru culoarea verde, șofran pentru portocaliu, am învățat de la bunici așa că nu mai dau bani pentru vopsele, am copii și nepoți, trebuie să-i invățăm să mănânce natural”.