Turiştii care trec prin judeţul Alba vor avea parte de o experienţă cu totul inedită, aceea de a merge pe un drum construit de romani, păstrat pe alocuri aproape intact. Drumul se suprapune parţial pe un drum judeţean folosit în prezent şi va fi pus în valoare din punct de vedere turistic, cultural şi istoric, printr-un proiect comun al Consilului Judeţean Alba şi al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sursa: Mihaela Moraru
„Printr-un parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii, vom demara, în acest an, un proiect de reabilitare in situ (la locul descoperirii-n.r.) a drumului judeţean DJ107I, care este, de fapt, drumul roman, drumul care leagă Aiudul, prin Râmeţ, de Ponor, Mogoş şi Bucium", a declarat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu.
El a arătat că, din discuţiile pe care le-a avut cu specialiştii, a aflat şi de ce este atât de bine păstrat acest drum. Explicaţia constă în faptul că este un drum de creastă, destul de rar pentru drumurile romane care erau, în general, drumuri de văi, mult mai expuse distrugerii naturale.
„Cert este că avem mai multe etape în care a fost întreţinut, în Evul Mediu, în perioada austriacă şi vom reliefa toate aceste aspecte. Practic, făcea legătura între zona minieră cu zona de sare. Din acest motiv a şi fost întreţinut ulterior", a explicat directorul Direcţiei Tehnice a CJ Alba.
Proiect pe doi ani
„Ca şi concept este foarte simplu. Pe unele zone, zonele de început şi cele care leagă localităţile vor fi asfaltate în parte, respectiv pietruire şi impermeabilizare să ajungem la o formă de circulaţie bună. În unele porţiuni, vom încerca să ajungem la nivelul de călcare roman, iar acolo unde este acum nivelul de călcare roman încercăm să-l protejăm, să facem nişte belvederi, nişte zone în care poţi să cobori şi să vezi în secţiune cum era făcut drumul roman. Ne propunem şi identifica