„Hai la pepeni, mă!”, strigă un om cocoţat pe un gard. Însă în jurul lui nu se vede niciun pepene. E plin, în schimb, de miei: ţurcani, cărăbaşe sau ţigăi stau claie peste grămadă în vreo 30 de ţarcuri, rumegând liniştiţi paie sau boabe de porumb. Sursa: Andreea Dogar
Dar e o tihnă de scurtă durată. „Vreau şi eu unu’ până în 10 kile. Ăla, ăla, ia-l”, arată un orăşean către un cioban din Teleorman. Nepotul ciobanului sare cu uşurinţă peste ţarc, apucă un miel de urechi, apoi de gât, îl saltă peste gard, i-l arată clientului şi pleacă spre abator, însoţit de behăielile disperate ale mielului.
De afară nu se zăreşte ce se întâmplă înăuntru dar, după suntele scoase de miei, nu e greu de imaginat. Gheorghe Petcu, un pensionar de 54 de ani care a trăit mult timp pe la ţară, explică sfătos procesul care rămâne ascuns de ochii bucureştenilor: „Mielu’ îl ţine între picioare şi îl crestează un pic la beregată. Îl lăsă un pic să se zbată, curge sângele din el şi gata. Apoi îl desface la un picior şi de acolo îl apucă în cârlig. Şi care e meseriaş, doar îi trage pielea de pe el şi l-a jupuit”. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Târg de miei FOTO evz.ro
TARGUL DE MIEI
Peste câteva minute, sacrificatorul îmbrăcat în alb din cap până-n picioare iese cu celofanul legat la brâu, pe post de şorţ, stropit de sânge şi pune un sac pe un cântar electronic. Clientul dă banii, primeşte sacul şi pleacă spre casă ducând cu el viitoarea masă de Paşte.
Aproximativ 45 de ţarcuri au fost amenajate la Piaţa Apărătorii Patriei din Capitală, însă vreo 10 au fost goale în prima zi a târgului de miei din sectorul 4. Bucureştenii au venit cu noaptea-n cap să vadă mieii aduşi de ciobanii din Teleorman şi Dolj, însă şi la amiază târgul era la fel de aglomerat.
„Unii boieri zice că e mult”
Preţul unic afişat este 18 Ron pentru kilogramul tăiat, dar unii ciobani nu l