În timp ce Opoziţia acuză o viziune a preşedintelui privind rolul presei specifică "cretacicului democraţiei", unul dintre greii Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, ne trimite la Preşedinţie pentru orice fel de întrebări privind strategia de securitate naţională adoptată de Consiliul de Apărare a Ţării (CSAT) care include "campaniile den presă" printre vulnerabilităţile României. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor (UDMR), recunoaşte sincer că nu ar fi scris aşa ceva în Strategia de Apărare, dar înţelege raţionamentele celor care au făcut-o.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, membru în CSAT, instituţia care a eleborat strategia de securitate, precizează că "nimeni nu consideră presa un duşman", dar că au existat "abordări partizane" în campania prezidenţială din 2009. Şeful Internelor a îndrumat jurnaliştii să întrebe Administraţia Prezidenţială privind raţiunile includerii "campaniilor de presă la comandă" printre vulnerabilităţile statului român.
"Vă rog că întrebaţi Preşedinţia, dar aici am văzut abordări catastrofice, în cursul după-amiezii de ieri şi aseară, azi noapte. Până la urmă, nimeni nu consideră presa un duşman nici pe departe. Dar, pe de altă parte, nici nu mă puteţi convinge că nu au fost abordări absolut partizane dacă ne referim şi la campaniile prezidenţiale de anul trecut. Am dreptate?", a comentat democrat-liberalul.
Ministrul Culturii înţelege motivele care au stat la baza includerii presei printre vulnerabilităţi
Unul dintre reprezentanţii de seamă a UDMR-ului, Kelemen Hunor, nu are nevoie de o explicaţie de la Cotroceni precum colegul său de Guvern. Deşi recunoaşte că el nu ar fi scris aşa ceva în strategie, precizează că înţelege raţionamentele celor care au făcut-o.
"Nu cred că era necesară o astfel de prevedere, dar eu nefiind membru în CSAT, nici nu vreau să comentez prea