Executivul este acuzat de sindicate că încalcă normele statului de drept, refuzând să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti prin care bugetarii şi-au recâştigat sporurile. Sursa: Octavian Cocoloş
Rămase fără bani la buget, instituţiile statului au decis să facă ab stracţie de hotărârile judecătoreşti definitive, cu valoare de lege, prin care bugetarii şi-au recâştigat toate sporurile „tăiate” acum prin aplicarea legii unice de salarizare.
Motivul: în ultimii ani, angajaţii statului şi-ar fi „îngrăşat” veniturile lunare în baza unor contracte colective considerate acum ilegale, dar acceptate de-a lungul timpului chiar şi de mai-marii Ministerului Muncii.
Pentru a scăpa însă de orice responsabilitate, aceştia din urmă îi sfătuiesc acum pe ordonatorii de credite, printr-un compendiu cu soluţii de aplicare a legii unice de salarizare, să solicite punctul de vedere al Ministerului Justiţiei pentru a vedea dacă este obligatoriu să aplice decizia instanţei.
Subordonaţii ministrului Cătălin Predoiu susţin însă că „nu au competenţa legală să emită puncte de vedere cu privire la punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti”.
Astfel, în condiţiile în care nici justiţia nu le mai garantează recuperarea drepturilor primite în anii de „boom economic”, sindicatele acuză guvernul că încalcă normele statului de drept. „E ceva de neconceput într-un stat de drept să anulezi prevederile unui contract colectiv de muncă în derulare şi, pe deasupra, să ignori deciziile definitive şi irevocabile ale in stanţelor. Practic, guvernul se substituie puterii judecătoreşti”, explică reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Administraţie, Dumitru Bobină.
CU VOIA AUTORITĂŢILOR
240.000 de angajaţi s-au bucurat de sporuri ilegale
Ani la rând, funcţionari publici s-au bucurat de sporuri de zâmbet sau de recuperar