Apa, dar şi alimentele cu conţinut mare de apă - pepene verde, broccoli sau iaurt - sunt soluţii excelente pentru revitalizarea rapidă a organismului. Sursa: Hepta
Pentru a alunga oboseala e, în primul rând, nevoie să beţi apă, pentru că toate fluidele corpului, inclusiv sângele, o conţin. Şi alimentele care au apă, cum ar fi iaurtul, broccoli, morcovii, pepenele verde, portocalele sau grape fruitul, sunt foarte utile.
„Chiar şi o uşoară deshidratare poate face ca sângele să se în groaşe, forţând inima să pompeze mai mult pentru a asigura necesarul de sânge pentru celule şi organele corpului, de unde rezultă oboseala”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Mezelurile obosesc creierul
Oboseala poate fi cauzată de alimentele care îngreunează digestia, dar poate apărea şi din cauza unui efort excesiv, situaţii stresante, a deficienţei de somn, a grijilor, plictiselii sau lipsei unui program regulat de exerciţii fizice.
De exemplu, mezelurile, alimentele grase consumate în exces se digeră mai greu. „Cu cât digestia e mai dificilă creierul e mai concentrat asupra ei, ceea ce duce la oboseală şi chiar la ameţeală”, avertizează medicul Corina Zugravu. La extrema cealaltă se află salatele, bogate în vitamine, fructele şi peştele care „trezesc” organismul la viaţă.
Citricele şi salata verde ajută, cafeaua în exces face rău
Citricele şi bananele sunt bogate în vitamina C, ceea ce ajută la absorbirea fierului din alimente. Portocalele mai conţin şi vitamina A, B1, B2, E, calciu, mag neziu, fosfor, sodiu, care aju tă la dezintoxicarea şi remineralizarea organismului.
„Fructele au efect de întinerire a ţesuturilor, sunt antiinfecţioase, tonice (dau energie). Ele cresc imunitatea şi sunt benefice pentru alungarea oboselii”, afirmă nutriţionistul Mihaela Bilic.
Salata ve