În vreme ce Ministrul Comunicaţiilor anunţă alocarea de sume importante pentru dezvoltarea strategiei e-România, prim-ministrul Emil Boc spune că banii vor fi alocaţi în următorii trei ani. Sursa: Reuters
Boc spune că nu sunt bani momentan, astfel că cele 1,9 miliarde de lei, necesare pentru strategia naţională e-România, vor fi alocaţi efectiv în următorii ani cu o condiţie: să existe resursele financiare necesare.
Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor susţin că sumele vor proveni din fonduri europene.
“Realizarea acestei platforme este o obligaţie europeană, prevăzută de Directiva 2006/123/CE din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieţei interne. Directiva a fost transpusă în legislaţia românească prin Ordonanţa de Guvern 49/2009, care prevedea că fosta Agenţie pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) este desemnată ca autoritate responsabilă pentru realizarea, operaţionalizarea şi administrarea Punctului de Contact Unic electronic (PCU). Sursa finanţării pentru achiziţionarea platformei pentru integrarea serviciilor de e-guvernare în Sistemul Electronic Naţional (SEN) o reprezintă fondurile europene nerambursabile”, se arată în răspunsul transmis evz.ro de biroul de presă al MCSI.
Săptămâna trecută, ministerul anunţa că Executivul va aloca suma de 1,9 miliarde de lei pentru informatizarea relaţiilor dintre administraţia publică şi contribuabili, cetăţeni şi firme. Banii urmau să alocaţi în intervalul 2010-2013.
Valoarea investiţiilor, considerată de experţi destul de ridicată, a fost estimată în urma licitaţiilor, potrivit explicaţiilor oferite de Emil Boc. În urma criticilor primite, din cauza costurilor prea mari, premierul a spus că nu a fost alocat niciun leu de la bugetul de stat pentru implementarea strategiei. MCSI însă susţine că 60% din costuri vor fi suportate de la bugetul de stat şi prin credite de an