Turiştii sunt atraşi cu ajutorul unui inedit festival de scurtmetraje.
Comuna Râciu este de mâine gazda primului festival de scurtmetraje din mediul rural al României. Autorităţile locale de aici spun însă că proiectul lor este mult mai mare, astfel că Râciu, situat la circa 20 de kilometri de cartierul „Unirii" din Târgu-Mureş, ar putea deveni în curând promotorul unui proiect turistic şi cultural de anvergură pentru zona de câmpie a judeţului Mureş. Primarul de la Râciu, Ioan Vasu, a declarat că a început deja un studiu de fezabilitate pentru un proiect care să implice mai multe sate din zona la câmpie a judeţului Mureş şi care să le ofere tuturor doritorilor posibilitatea de a simţi pe propria lor piele cum se trăieşte pe câmpie.
„Cel puţin 11 localităţi de pe câmpie vor fi implicate, am avut deja discuţii cu mai mulţi primari şi fiecare localitate va putea să-şi amenajeze propria gospodărie", a declarat Ioan Vasu, potrivit căruia proiectul său, care va avea atât rol turistic, cât şi rol de conservare a tradiţiilor locale, vizează, în fond, constituirea unui sat de vacanţă rural pe câmpie. „Vom face un sat, un sat de vacanţă care va fi permanent acolo, pe câmpie, care va rămâne acolo, şi care se va putea întreţine permanent", spune Ioan Vasu. Satul de vacanţă de pe câmpie ar putea să îşi găsească în cele din urmă locul undeva între lacurile de la Zau de Câmpie şi Şăulia.
Sat pe patru hectare
Potrivit primarului de la Râciu, proiectul iniţial ar trebui să implice o suprafaţă de circa patru hectare de teren, unde vor fi adunate principalele atracţii cultural-tradiţionale din zonă şi de unde turiştii vor putea să acceseze restul atracţiilor turistice de pe câmpie. „Avem tradiţia peştelui în zonă, dar şi multe alte tradiţii ale noastre care vor fi parte integrantă a acestui sat de vacanţă", a mai spus primarul de la Râciu, potrivit căruia tur