Preşedintele Traian Băsescu a dublat pragul electoral, de la 5% la 10%, într-o apariţie la "Naşul" de la B1 TV. Cum istoria recentă arată că dorinţele şefului statului se transformă în fapte, este de presupus ca în viitorul Parlament să nu pătrundă mai mult de trei partide: PDL, PSD şi PNL. Sursa: Codrin Prisecaru
Dacă la precedentele alegeri victima pragului electoral a fost PRM, următorul partid exclus ar fi UDMR. La parlamentarele din 2008, formaţiunea a obţinut 6% din voturile electoratului, cu un procent peste minimul actual şi insuficient pentru pragul preşedintelui. Liderii UDMR reacţionează la declaraţiile lui Traian Băsescu, într-un interviu acordat EVZ de senatorul Gyorgy Frunda.
EVZ: Şeful statului a propus creşterea pragului electoral de la 5% la 10%. UDMR nu a avut până acum o poziţie oficială. Cum a primit partidul dvs. această idee?
Gyorgy Frunda: Pentru mine e o surpriză propunerea domnului preşedinte de a mări pragul electoral de la 5% la 10%. În primul rând, pentru că la nivelul Uniunii Europene se încearcă reducerea pragului electoral, considerându-se că şi pragul de 5% este prea ridicat. Din câte ştiu în Uniunea Europeană nimeni nu are un prag atât de ridicat. Din câte ştiu, în Europa, doar Turcia are un prag de 10% şi Consiliul Europei face presiuni puternice pentru reducerea acestui prag, iar Rusia are 7%. Împreună cu raportorul pe Rusia am fost acolo acum o lună şi încercăm să convingem colegii de acolo să reducă şi ei pragul la 5%.
Dacă fac o analiză pe fond, creşterea pragului înseamnă o reprezentare mai mică a voinţei poporului în Parlament, pentru că toate partidele care obţin voturi sub pragul electoral nu ajung să fie reprezentate în Parlament, iar votul lor se redistribuie formaţiunilor câştigătoare. Deci câştigă partidele pentru care cetăţenii nu şi-au dat votul, nu şi-au delegat suveranitatea decizională. @N_P