Viitorii comedianţi învaţă tainele comediei direct pe scenă, cu public adevărat şi reflectoare. Profii sunt veteranii din Deko şi Club 99. Ucenicia este fără profit, dar cere mult curaj şi perseverenţă.
După şapte ani pe scenă, standup-ul românesc rămâne o afacere undergound. Iar o vedetă în adevăratul sens al cuvântului încă nu s-a născut. Primele generaţii de comedianţi au fost autodidacte şi au intrat direct în pâine.
Cei care le vin din urmă trec prin aşa-zisa „şcoală de standup românesc”, în serile de open mic („microfon deschis” ar fi traducerea) ţinute în Club 99 şi Deko Cafe. Aceasta înseamnă că oricine se simte în stare se poate urca pe scenă şi are microfonul pentru a distra publicul. Odată cu deschiderea Clubului 99, marţi este seara de open mic, de la 21.30 la 23.00, iar „cursanţii” sunt nouă la număr.
Marius Voicu este cel mai tânăr: 17 ani. Singura fată este Adina şi a urcat până acum de trei ori în faţa publicului. După doi ani, pot deveni comedianţi plătiţi, între 200 şi 400 de euro pe spectacol.
Primeşti sfaturi la prima mână
O glumă a fost bună dacă pubicul a râs în hohote de toţi cei 25 de lei cât a costat biletul. Pentru numai 10 lei, în Club 99 urcă Vasile Costin. Un tânăr brunet, student la Politehnică, care-şi inaugurează numărul cu mişcări lascive din şolduri.
„La noi la Călăraşi suntem atât de înapoiaţi încât nu avem primar. Avem boier. Nu ar trebui să fac glume despre Călăraşi pentru că multă lume nu ştie că acolo s-a inventat roata! Acum două săptămâni”, începe acesta cele zece minute dedicate „cursanţilor” de stand up. A mai urcat pe scenă de patru ori, îşi lucrează textele acasă şi totul iese aproape ca la carte. „Mai rămâne să treacă peste emoţii şi să-nveţe să-şi îmblânzească audienţa”, e de părere Sergiu Floroaia, comediant în trupa „Aristocraţii”.
Un MC