România se „remarcă” printre ţările Uniunii Europene nu numai în privinţa numărului mare de animale sălbatice şi domestice depistate cu rabie, ci şi la transmiterea bolii la om.
Conform raportului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC), România figurează, în 2008, cu un caz de turbare la om, respectiv, o femeie din Argeş muşcată fatal de o vulpe, în timp ce în alte state europene cele câteva cazuri de rabie umană au fost „importate”.
Primul caz din ultimii opt ani, la o femeie din Argeş
Raportul ECDC menţionează că „este prima dată în ultimii opt ani când un caz indigen de rabie apare pe teritoriul UE, acest lucru fiind legat de faptul că rabia este încă prezentă în România la animalele sălbatice”. În 2008 au fost raportate patru cazuri de rabie la om în toate ţările UE, trei fiind de import şi unul singur, cel din România, fiind indigen.
În Franţa şi Olanda s-au de pistat două cazuri la persoane care au venit cu boala din Guiana Franceză, respectiv din Kenya. Cel de–al treilea caz provine din Anglia şi a fost tot de import. Acelaşi raport pe care l-am prezentat pe larg ieri arăta că avem cel mai mare număr din Europa de vulpi şi câini infectaţi cu virusul rabic.
Dr. Gabriel Colţan, şeful Centrului Antirabic al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, ne-a declarat că ultimul caz de rabie umană prezentat la institut în 2008 a fost cel al unei femei din judeţul Argeş, muşcată de o vulpe, care a decedat fiindcă a ajuns târziu la medic.
Prof. dr. Geza Molnar, consilierul ministrului sănătăţii pe probleme de sănătate publică, susţine că este rolul Ministerului Agriculturii şi al autorităţilor veterinare să organizeze vânătoarea vulpilor bolnave şi să administreze vaccinul antirabic.
Cei responsabili, respectiv reprezentanţii Autorităţii Naţionale S