Străzile din oraşul ieşean Târgu-Frumos au fost animate ieri şi astăzi de comunitatea romilor, care a dat o petrecere de zile mari, la care au chefuit şi românii, şi lipovenii. Sursa: Maria Craus
Cu toţii au mâncat mămăligă cu brânză şi bucate preparate de gospodine de Ziua Internaţională a Romilor. Iniţiativa romilor de a-şi prezenta podoabele şi tradiţiile pe parcursul a două zile face parte din proiectul „Mesageri contra discriminării” şi aparţine Asociaţiei tinerilor romi “GipsyEye”, care a primit sprijinul Asociaţiei “Asirys” din Târgu-Frumos.
Atracţia zilei, ceaunul cu mămăligă instalat pe pirostii
În oraşul Târgu-Frumos nu a fost niciodată atâta voie bună ca pe parcursul celor două zile de sărbătoare. Români, romi şi lipoveni care au copilărit împreună şi-au dat întâlnire în faţa Casei de Cultură şi au pus în scenă cea mai frumoasă adunare de până acum, cu dansuri, cântec şi voie bună.
FOTO evz.ro
Petrecere de ziua romilor
Atracţia zilei a fost mămăliga preparată de romi la un ceaun imens instalat pe pirostii, servită cu brânză sau caş şi smântână. De la masă nu au lipsit sarmalele, varza călită, salamul de biscuiţi sau checul, iar gurmanzii au avut ocazia să guste halodnea, o mâncare lipovenească.
„Nu oricine ştie să facă mămăliga aşa cum trebuie, bine fiartă şi fără boloboaţe. Nu am avut bani de mâncăruri scumpe, dar considerăm că şi mămăliga noastră frăţească ne-a oferit un bun prilej să stăm, să discutăm şi să ne cunoaştem mai bine. Se mai spune că mămăliga este pâinea săracului şi aşa şi este. Noi suntem oameni modeşti, dar care ştim să ne bucurăm de viaţă”, a declarat Ionuţ Târşu, student la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Univeristăţii “Alexandru Ioan Cuza”.
Alai de nuntă în Forul Sukar
Vizitatorii Forului Sukar (Târgu – Frumos, în limba romani – n.r.) au putut discuta pe