În timp ce câştigul salarial mediu net al românilor a scăzut în luna februarie faţă de ianuarie cu 1,1% (adică 15 lei), la 1.411 lei, există şi cazuri fericite de creşteri.
Din acest punct de vedere, angajaţii din domeniul fabricării produselor de tutun sunt norocoşi. Aceştia s-au situat pe primul loc în topul majorărilor câştigurilor salariale în februarie faţă de ianuarie, cu un procent de 18,4%, ajungând astfel la un venit net de 3.004 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Ei sunt urmaţi de salariaţii din domeniul fabricării produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, pentru care câştigul salarial mediu s-a majorat cu 14,7% (până la 2.440 lei).
Pe locul trei se situează sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 11% (2.092 lei), pe patru se află cercetareadezvoltarea, cu 7% (1.994 lei), iar pe cinci, cu 6,2% – o serie de activităţi extractive, unde câştigul salarial mediu net a ajuns la 1.418 lei.
Potrivit INS, aceste majorări au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu), de realizarea unor producţii mai mari sau de disponibilizarea personalului cu câştiguri salariale mai mici.
Românii, mai săraci
Dacă luăm în calcul inflaţia, câştigul salarial mediu net al românilor a scăzut cu mai mult de 1,1%, respectiv cu 1,3%, în luna februarie faţă de ianuarie.
Cele mai semnificative reduceri ale câştigului salarial mediu net în februarie faţă de ianuarie 2010 s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative ( -16%). În asigurări, reducerile au fost de 9,9%, iar în tranzacţiile imobiliare - de 7,2%.
Nici raportat la luna februarie 2009 lucrurile nu stau mai bine. Astfel, câştigul salarial a crescut în termeni nominali cu 3,9%.