ORAŞUL DE VIS: Primul oraş al campaniei EVZ este Arad. În această săptămână vom parcurge, împreună, mici legende urbane, istoria oraşului, reportaje şi interviuri. Puteţi vota popularitatea Aradului şi acorda note, în funcţie de preferinţe, celor şapte criterii de evaluare. Foloseşte harta interactivă pentru a parcurge paginile oraşelor aflate în competiţie.
Intră pe prima pagină a campaniei "Oraşul de vis"
În august 1899, arădenii s-au adunat pe marginea unui teren amenajat şi au urmărit, timp de 90 de minute, prima partidă de fotbal oficială din ţară, între două echipe locale lângă Uzinele de Vagoane din Arad. Meciul, care s-a desfăşurat în perioada tulbure în istoria ţării, când Transilvania se afla încă sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar, s-a încheiat 0-0.
Cu aproape 80 de ani înaintea acestui eveniment, în 1812, tot în Arad, oraşul traversat de Mureş, a fost inaugurată şi prima şcoală românească de învăţători, iar în 1840 s-a înfiinţat şi prima bancă de economii şi credit din ţară.
Prima atestare documentară a Aradului, un oraş al cărui nume vine de la Cavalerul Orod, al Regelui Ungariei Sfântul Stehan, a fost în secolul XI, în jurul anului 1080. Iniţial, a avut numele cavalerului Orod, după care a primit o uşoară modificare, ajungând “Arad”, la fel şi zona din jurul acestuia. Arad, a cărui menţiune este inclusă şi în “Cronica pictată de la Viena”, din 1331, a fost distrus în 1514, în timpul revoltei lui Gheorghe Doja.
Oraşul a continuat să resimtă influenţele istoriei, prin ocupare de către turci, în 1551. Mihai Viteazu a reuşit eliberarea acestuia în 1599, cu un an înainte de Marea Unire a Tărilor Române. Turcii, insistenţi, au reocupat Aradul 19 ani mai târziu şi s-au menţinut în regiune până la sfârşitul secolului al XVII-lea.
Abia în 1699, în urma tratatului de la Karlovac, un oraş care