Lazea: Nimeni nu a lăsat atâtea sarcini pe umerii altor generaţii ca a mea, şi mi-e ruşine pentru acest lucru
Analiştii susţin că Guvernul ia măsuri doar pentru a merge de pe-o zi pe alta
Nicolescu: Viitoarea generaţie va acoperi găurile negre ale îndatorării actualei guvernări
Economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că una dintre cele mai mari probleme ale României e reprezentată de incapacitatea Guvernului de a respecta principiul economic de bază conform căruia nu e bine să-ţi finanţezi deficitul viitor din venituri temporare. "În schimb, nu a înţeles principiul de bază al economiei, conform căruia nu-ţi poţi finanţa cheltuielile permanente cu venituri excepţionale", a spus Lazea.
"Nu putem să ne jucăm cu generaţiile viitoare. Nimeni nu a lăsat atâtea sarcini pe umerii altor generaţii ca a mea, şi mi-e ruşine pentru acest lucru", a mai spus Lazea. Cu toate acestea, "România s-a comportat bine în perioada 2000-2006", Guvernele demonstrând că pot performa, dacă economia este stimulată. În schimb, salariile din sectorul public şi pensiile au crescut nesustenabil. "Avem o diferenţă de 4,5% din PIB, nefinanţată, cauzată de creşterea salariilor şi a pensiilor", a mai spus Lazea, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus că atât timp cât Guvernul nu poate restructura sectorul public prin disponibilizarea a 250.000 de angajaţi bugetul trebuie compensat prin măsuri de austeritate. El susţine că măsurile de austeritate, prin care Guvernul taie 15% din pensii şi 25% din salarii, vor disciplina populaţia şi vor crea un nou comportament financiar, în pofida dificultăţilor pe care le presupun. "Măsurile de austeritate trebuie să ţină atât timp cât e necesar. De vreme ce Guvernul nu poate restructura 250.000 de angajaţi din sectorul public, trebuie să compenseze aceste cheltuieli cu ceva", a explicat Lazea. @