Schimbările politice au îmbunătăţit imaginea Republicii Moldova peste hotare. După ce va trece criza, peste Prut sunt aşteptate companii din UE şi în special din România. Sursa: Arhiva EVZ
După o recesiune de 6,5%, anul trecut, economia Republicii Moldova începe să-şi revină cu paşi timizi.
Mai mult decât atât, eco nomiştii îi prezic vremuri bune. Asta deoarece, după ce Partidul comuniştilor a părăsit cârma ţării, s-au dezgheţat relaţiile politice şi economice cu Vestul.
Astăzi, moldovenii aşteaptă ca noi investiţii străine să le intre în ţară. Ca să le atragă, ei mizează pe forţa de muncă ieftină, fiscalitatea avantajoasă, dar şi pe faptul că multe domenii sunt încă prea puţin exploatate, cum ar fi infrastructura, telecom, energia, în special sursele alternative, potrivit lui Andrei Trifăuţan, directorul Direcţiei de atragere a investiţiilor din cadrul MIEPO, organizaţia de investiţii şi atragerea exporturilor în Republica Moldova, din cadrul Ministerului Economiei de acolo.
CE RECOMANDĂ EXPERŢII
Soluţii pentru guvernul de peste Prut
Proceduri mai simple care să debirocratizeze sistemul administrativ şi reforma ad ministraţiei publice sunt două dintre recomandările pe care le face actualului executiv din Republica Moldova, Alex Oprunenco, director de programe internaţionale la centrul analitic Expert Grup. Potrivit acestuia, e nevoie de „mai puţini oameni, dar mai eficienţi”, astfel încât funcţionarii din ministere să nu protejeze anumite întreprinderi din domeniu.
O a treia soluţie este creşterea exporturilor printr- o competitivitate sporită, dar şi datorită unui climat economic mai bun. Promovarea imaginii Moldovei în UE este altă recomandare pe care o face expertul de la Chişinău. „Trebuie să le transmitem nu doar guvernanţilor, ci şi investitorilor că situaţia în Republica Mold