Implicarea masivă a statului în domeniul creditării şi eforturile pentru dezvoltarea comerţului regional ajută guvernul de la Ankara să depăşească impasul economic actual. Sursa: REUTERS
Efectele crizei economice mondiale s-au făcut simţite şi în Turcia, dar nu ca în ţări precum Spania sau Grecia. Situaţia nu a fost una cu totul nouă. În 2001, Turcia s-a confruntat cu o criză profundă, care a adus în colaps numeroase bănci, iar milioane de turci au rămas fără slujbe. Acest lucru a forţat guvernul să ia măsuri drastice, parte a unei strategii complexe de reformă în domeniul financiar- bancar.
În opinia profesorului Gohkan Bacik, de la Universitatea Fatih, tocmai pentru că a trecut deja prin criza lui 2001, de data aceasta Turcia a făcut faţă noii crize mult mai bine decât alte ţări.
„Guvernul a fost foarte strict, de exemplu, în ultima decadă, în Turcia nu a apărut nicio bancă nouă, iar faptul că sectorul bancar a fost şi este foarte solid a ajutat mult ţara să reziste la criza globală”, ne-a declarat Bacik.
Creditare fără riscuri
Gokhan Bacik consideră că la rădăcina răului, a crizei globale, au fost creditele, în special cele ipotecare. Încă un domeniu în care Turcia s-a ferit de probleme. „Guvernul a iniţiat proiecte mari de construcţii de locuinţe (peste 350.000) cu garanţii de la stat într-o proporţie de nu mai puţin de 75%. Astfel, riscurile specifice acestui domeniu nu au fost resimţite de băncile private”, spune Gokhan Bacik.
Cu alte cuvinte, Turcia a apelat la modelul, atât de blamat în alte părţi, de control mai strict din partea statului, iar acum cel mai mare creditor nu este o bancă sau alta, ci statul.
„Modelul avansat de SUA, după declanşarea crizei, fusese deja aplicat, într-o măsură, în Turcia, atât că statul nu a fost nevoit, ca în SUA, să salveze o bancă sau alta, ci