Analiştii estimează că preţurile vor creşte luna aceasta comparativ cu luna martie. Producătorii de alimente spun că în vară, fără măsuri fiscale şi de stimulare a economiei, preţurile ar putea să ne ardă la buzunare şi mai rău.
Banca Naţională a României a prognozat scumpirea utilităţilor cu aproximativ 5% anul acesta. Majorarea tarifelor la utilităţi va aduce după sine şi scumpirea alimentelor, în condiţiile în care românii deja cheltuie cea mai mare parte a veniturilor pentru a-şi procura hrana.
„Utilităţile reprezintă între 1 şi 10% din preţul final al unui produs, în funcţie de natura acestuia. Dacă acestea se vor scumpi, industria va încerca să se rentabilizeze, în primul rând prin îngheţarea salariilor şi noi concedieri. Când nu vom mai putea ţine pasul, vom pune toate majorările de tarife la utilităţi sau scumpirea materiei prime în preţul final. Ne va fi teamă să facem doar ajustări”, ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Patronatului din industria alimentară.
Scumpiri de primăvară
Deja preţul alimentelor a crescut simţitor. În luna februarie, cei mai ieftini cartofi puteau fi cumpăraţi în pieţele din judeţul Harghita, cu cel mult 0,6 lei/kg, şi în cele din Bihor, cu maximum 0,9 lei/kg.
De Paşte, hunedorenii au scos din buzunare chiar şi 1,1 lei pe kilogramul de cartofi, iar bihorenii cam 1,5 lei. Astfel, în 6 săptămâni, preţul cartofilor a crescut în pieţele din Hunedoara şi Bihor, în medie, cu 6 bani, adică un ban pe săptămână.
Cea mai ieftină fasole boabe putea fi cumpărată, în luna februarie, din pieţele din Mehedinţi, unul dintre judeţele cu cea mai ridicată rată a şomajului la nivel naţional. De la 3-4 lei, cât costa la mijlocul lunii februarie, un kilogram de fasole boabe a ajuns să coste aproape 6 lei, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii.