Laptele integral pasteurizat e ideal pentru copii, în timp ce adulţii ar trebui să bea doar lapte degresat. Atenţie la laptele din pieţe: poate cauza boli grave! Sursa: ARHIVA EVZ
Laptele este principala sursă de calciu, însă trebuie tratat termic înainte de a fi consumat, pentru că poate transmite boli grave în situaţia în care nu este pasteurizat.
„Atenţie la ambalajele de plastic pe care le utilizează producătorii care nu au puncte de desfacere în magazine, pentru că acestea pot fi folosite în mod necorespunzător”, avertizează nutriţionistul Corina Zugravu.
Pentru copii este important consumul de lapte, şi nu doar cel de vacă, ci şi laptele de capră sau de bivoliţă.
Laptele de bivoliţă, capră, oaie e mai gras decât cel de vacă
Pe lângă vitamine, laptele mai conţine proteine de calitate superioară, fosfor, toate vitaminele (mai puţin vitamina C), elemente care asigură buna funcţionare a organismului.
De exemplu, vitamina A e bună pentru sănătatea pielii, iar vitamina D are efect antiosteoporotic şi anticancerigen. Cel mai gras lapte este cel de bivoliţă şi de capră, indicat copiilor pentru că ajută la creştere, urmat de cel de oaie şi vacă.
Copiii mici ar trebui să consume lapte integral pentru a-şi asigura aportul de grăsimi şi nutrienţi care să-i ajute să se dezvolte, iar adulţii şi bătrânii sunt sfătuiţi să consume doar lapte parţial sau total degresat pentru a evita problemele legate de colesterol. „Laptele nu are contraindicaţii. Toată lumea trebuie să bea lapte pentru a-i asigura organismului cantitatea necesară de calciu şi proteine, substanţe importante pentru dezvoltarea oaselor la copii sau reparea sistemului osos la adulţi”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu. Specialiştii mai spun că o doză rezonabilă de lapte este de 300 de mililitri pe zi.
Atenţie î