Academicienii l-au reales, ieri, pe Ionel Haiduc (73 de ani), în funcţia de preşedinte al Academiei Române. Sursa: EVZ
Cu 83 de voturi în favoarea sa, Haiduc a obţinut încă un mandat de patru ani, după un al doilea tur de scrutin în care contracandidat i-a fost matematicianul Viorel Barbu, şeful filialei din Iaşi a forului. Barbu a contabilizat doar 43 de buletine de vot în favoarea sa.
Theodorescu, eliminat în primul tur
Ceilalţi doi candidaţi la conducerea Academiei, istoricul Răzvan Theodorescu şi farmacologul Victor Voicu, au fost scoşi din cursă în primul tur, cu doar 21, respectiv 7 voturi. La Adunarea Generală de ieri au participat 190 de membri titulari, corespondenţi şi de onoare, din totalul de 208. Întrucât, după primul tur, niciunul dintre aspiranţii la funcţie nu a adunat două treimi din numărul de voturi (Haiduc a strâns doar 69), s-a organizat un al doilea tur. Votul a fost secret, iar procesul s-a desfăşurat cu uşile închise.
Doctor în chimie şi profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ionel Haiduc a devenit membru titular al Academiei în 1991. Şi-a dat doctoratul, în 1964, la Institutul de Tehnologie Chimică Fină „M.V. Lomonosov” de la Moscova şi a urmat studii postdoctorale în Iowa şi Georgia, în anii ’60-’70. În cei patru ani de mandat, Haiduc s-a opus ferm proiectului de la Roşia Montană, iar presa a speculat pe marginea candidaturii fostului senator PSD Răzvan Theodorescu, percepută ca o încercare de a schimba, pe viitor, poziţia Academiei în această problemă.
Potrivit proiectului său managerial, Haiduc in tenţionează să sporească veniturile instituţiei exploatându-i patrimoniul imens. Pe 2010, Academia are proiectat un buget de circa 360 de milioane de lei, din care 33% venituri proprii.