Dascălii au pichetat astăzi sediul Ministerului Educaţiei, solicitând mai mulţi bani pentru şcoli şi salarii. Profesorii sunt nemulţumiţi că Executivul nu a alocat suficient de mulţi bani pentru şcolile vocaţionale, cele de artă şi sportive. Bugetele acestor unităţi de învăţământ a fost stabilit pe cap de elev, astfel că fondurile vor ajunge pentru cel mult un trimestru de studiu.
Ieri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări că "există bani pentru plata tuturor salariillor profesorilor până la sfârşitul anului".
Guvernul nu a găsit încă o soluţie la slaba finanţare a şcolilor vocaţionale, de artă sau sportive, dar ia în calcul transformarea orelor de studiu individual în predare pe grupe. Profesorii spun că o asemenea măsură nu va scoate din elevi un nou Dinu Lipatti.
Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au pichetat şi sediile prefecturilor din Constanţa şi Ialomiţa. Protestele dascălilor vor continua, până la soluţionarea problemelor. Dacă Executivul nu va reuşi să ajungă la o înţelegere cu profesorii, aceştia ar putea boicota încheierea anului şcolar.
Săraci, cu dreptatea în mână
Un număr de 175.000 de profesori dintr-un total de 275.000 fie au acţionat statul în instanţă, fie au şi câştigat procesele care obligă Ministerul Educaţiei la plata lefurilor mărite de parlamentari în timpul guvernării Tăriceanu. Practic, parlamentarii au decis majorarea salariilor profesorilor cu 50%, însă Guvernul nu a avut de unde să le mai dea banii. Fostul premier Tăriceanu a criticat la vremea respectivă decizia aleşilor.
Pe fondul agravării crizei financiare, Guvernul Boc a aplicat legea unică a salarizării, convenită cu FMI. Astfel, dascălii au primit şi mai puţini bani. Tensiunile dintre profesori şi autorităţi au escaladat, o dată cu ieşirea în stradă a dascălilor buzoieni.
@N_