Primăvara şi toamna sunt perioadele anului în care melancolia este o starea destul de frecventă, însă există persoane la care aceasta depăşeşte faza de „toană” şi devine sindrom afectiv de sezon (SAD), o formă de depresie care poate crea numeroase neplăceri.
Forme depresive uşoare, de sezon afectează aproximativ 20% din populaţia lumii, spun specialiştii.
„În general, episoadele depresive apar în perioada de primăvară- toamnă şi se manifestă prin deconcentrare, stare de nervozitate şi mai ales oboseală”, spune psihologul Camelia Keren Izsak.
Şi, pentru este vorba despre o altă formă a depresiei, simptomele sunt similare cu celelalte depresii, două dintre cele mai comune dintre ele fiind tristeţea şi lipsa de speranţă. Acestora li se pot adăuga pierderea interesului pentru îndeplinirea diferitelor activităţi sociale care, înainte, făceau chiar plăcere.
SUMARUL ARTICOLULUI Cinci semne ale depresiei de sezonApetitul ridicat O caracteristică...Apetitul ridicat O caracteristică...
În cazul în care simptomele durează mai mult de două săptămâni, este clar un semn al depresiei. Dintre manifestări, cele mai frecvente sunt:
Starea de somnolenţă
Oamenii cu SAD simt nevoia să doarmă mai mult decât de obicei. Într-un studiu publicat în revista americană Journal of Psychosomatic Research se arată că dacă o persoană cu depresie de sezon doarme în timpul verii aproximativ 7,5 ore pe zi, primăvara durata somnului se poate prelungi până la 10 ore. Cu toate acestea, “chiar dacă dormiţi mai mult, nu înseamnă că vă şi odihniţi mai mult”, afirmă realizatorii cercetării. Pe de altă parte, există studii care demonstrează că la unele persoanele depresia de sezon se manifestă prin insomnie.
Iritabilitatea
Furia şi starea de nervozitate nejustificate sunt semne clare ale depresiei. S