Atacul public lansat de preşedintele Traian Băsescu la adresa modalităţii de alegere a viitoarei conduceri a PDL este în strânsă legătură cu redesenarea hărţii de putere din partid.
Ca de fiecare dată când în PDL se reîmpart zonele de influenţă, Traian Băsescu are grijă să împiedice „garda veche” a partidului - formată din Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu - să îşi consolideze poziţiile de putere.
Mesajul „bolşevizării PDL” a fost lansat cu un scop precis, acela de a crea presiune de la baza partidului către vârful său, pentru a atenua ofensiva greilor PDL.
Interesant este că lupta pentru putere din interiorul PDL, dublată de permanenta competiţie din guvern pentru câştigarea de noi zone de influenţă, ar putea lucra în favoarea PDL, în planul imaginii publice.
Democrat- liberalii au în faţă doi ani şi jumătate extrem de complicaţi. Alegerile din 2012 nu sunt o simplă formalitate. Riscul ca PDL să se erodeze masiv este mare. Cu atât mai mult cu cât democrat-liberalii sunt singuri la putere. Doar ei pot deconta la urne deteriorarea nivelului de trai. Asta dacă nu cumva PNL sau PSD ar intra la guvernare, ipoteză puţin probabilă, dar posibilă în cazul liberalilor, după ultimele declaraţii ale lui Crin Antonescu.
Deşi PDL a avut grijă , la formarea actualului guvern, să lase ministerele cu potenţial mare de erodare pe mâna unor persoane din afara partidului sau a unor membri fără mize politice, PDL nu va putea scăpa imaculat.
Sebastian Vlădescu, de la Finanţe, şi Mihai Şeitan, de la Muncă, nu vor putea să ia pe umerii lor frustrarea socială generată de măsurile dure de reformă a aparatului adminstrativ. Ei vor putea fi schimbaţi din guvern, la un moment dat, şi transformaţi astfel într-o supapă, prin care să se mai elibereze o parte din presiunea socială.
Senzaţia mea este că T