Românii de bună-credinţă vor putea scăpa de un sfert din datorii, iar penalizările vor îngheţa. În schimb, s-ar putea să nu mai poată lua niciodată credite Sursa: Shutterstock
Peste 100.000 de români loviţi de criză ar putea scăpa de insomniile cauzate de recuperatorii băncilor chiar până în această vară. Asta în condiţiile în care proiectul legii privind insolvenţa persoanelor fizice, care a trecut, marţi, de Senat, va fi aprobat şi de deputaţi, care vor da verdictul final.
Tot mai multe persoane nu îşi mai pot returna datoriile, în mare parte faţă de bănci, din cauza crizei economice: pe de-o parte, au crescut ratele la credite, iar pe de altă parte veniturile populaţiei au fost diminuate fie prin tăieri de salarii, fie chiar prin concedieri.
SUMARUL ARTICOLULUI Legea falimentului personal: riscuri şi beneficiiCum se aplică legea în alte ţări şi părerea specialiştilorCum se aplică legea în alte ţări şi părerea specialiştilor
În prezent, peste 10% dintre clienţii persoane fizice ai băncilor au restanţe la plata ratelor la creditele contractate. Băncile nu aşteaptă vremuri mai bune şi execută silit câteva sute de români lunar.
Elaborat de avocatul Gheorghe Piperea şi susţinut de senatorul Iulian Urban, proiectul de lege urmăreşte să-i protejeze pe românii care nu îşi mai pot achita datoriile de penalizări şi presiuni din partea creditorilor.
Paşi de urmat
Practic, datornicul care simte că nu mai face faţă cheltuielilor va putea depune o cerere la tribunal. Şi creditorul va putea cere insolvenţa debitorului. Cererile creditorilor vor fi onorate după principiul „primul venit, primul servit”. Persoana va veni cu un plan de redresare, care, pentru a fi acceptat de instanţă, va trebui să-i convingă pe creditori că va avea succes.
De caz se va ocupa un administrator judiciar, care va urmări dac