Banca Comercială Română (BCR) are în sold finanţări pentru autorităţile publice locale de peste 1,2 miliarde euro, din care aproape jumătate au fost destinate proiectelor de infrastructură rutieră, a declarat, ieri, Constantin Cojocaru, director Municipalităţi Mari în cadrul BCR, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, BCR are o cotă de piaţă pe acest segment de 72,6%, în condiţiile în care numai anul trecut banca a acordat finanţări de peste 180 de milioane de euro. "Cota de piaţă a BCR pe segmentul APL a crescut în condiţiile în care am căutat pentru clienţii noştri soluţii de depăşire a perioadei dificile şi continuarea investiţiilor în dezvoltarea locală'', a subliniat Cojocaru.
Din soldul finanţărilor au fost efectuate trageri de 3,2 miliarde lei.
În ceea ce priveşte tragerile programate în acest an, acestea se ridică la aproximativ 500 de milioane de lei, dar banca are în vedere un produs care să permită autorităţilor locale devansarea tragerilor programate pentru 2011, în acest an, fără a afecta fondul de îndatorare şi deficitul bugetar. "Împreună cu partenerii noştri încercăm să găsim întotdeauna cele mai bune soluţii de finanţare. Printre acestea se numără finanţări din surse proprii ale băncii sau din sume atrase, finanţări din fonduri structurale, precum şi proiecte generatoare de venituri - programul de mediu'', a adăugat Cojocaru.
Ministerul de Finanţe a stabilit pentru acest an o limită de trageri din finanţări pentru autorităţile locale de 1,3 miliarde lei.
Banca estimează pentru anul viitor trageri de aproximativ 150 de milioane de euro.
După destinaţia fondurilor acordate de BCR, investiţiile la nivel naţional au mers în proporţie de 49% către lucrări pentru infrastructură rutieră, 20% către lucrări pentru ape şi canale, 8% pentru reabilitarea clădirilor, 6% către educaţie şi 17% către spitale, reabil