E sezonul lor, aşa că profită de ele la maximum!
Cireşele sunt o sursă importantă de energie şi conţin vitamina C din belşug. Mai mult, sunt delicioase şi pot fi incluse în tot felul de preparate dulciaromate. Şi cum e sezonul lor, pieţele sunt pline de tot felul de soiuri, iar preţurile variază între şase şi nouă lei/kg. Iată câteva reţete pe care le poţi pregăti cu ajutorul lor.
Compot
Ingrediente: 1,5 kg de cireşe, 400 g de zahăr, coaja rasă de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat.
Mod de preparare: Cireşele se pun la fiert în apă cu zahăr şi se lasă 10-15 minute să clocotească. Coaja de lămâie şi zahărul vanilat se adaugă atunci când compotul se ia de pe foc. Se serveşte rece sau se pune la păstrare în borcane din sticlă, imediat ce este luat de pe foc, şi se etanşează perfect. Se păstrează într-un loc răcoros. Dacă vrei să dai compotului mai multă savoare, adaugă în sirop esenţă de vanilie şi câteva cuişoare.
Îngheţată aromată
Ingrediente: un kg de cireşe, 500 g de zahăr, 500 ml apă, 100 g frişcă bătută.
Mod de preparare: Se scot sâmburii de la cireşe şi se opresc câteva pentru decor, iar restul se trec printr-o sită. Se strecoară compoziţia prin tifon, iar zeama obţinută (cam 500 ml) se lasă deoparte. Se pune zahărul în apă, până se leagă ca un sirop, apoi se adaugă zeama de cireşe. Se amestecă, se toarnă compoziţia într-o formă şi se pune în congelator. Când e gata, se trece forma sub un jet cu apă rece, se răstoarnă îngheţata pe un platou şi se ornează cu cireşe şi frişcă.
Prăjitură cu buline
Ingrediente: 400 g cireşe fără sâmburi, 300 g făină, patru ouă, 200 g zahăr, un plic praf de copt, un pachet de unt, zahăr pudră.
Mod de preparare: Se amestecă untul lăsat la temperatura camerei cu zahărul, ouăle şi făina, treptat, apoi se adaugă praful de copt şi se omogenizează foarte bine. Se unge tav