România trebuie să răspundă de urgenţă problemelor urbane grave, inclusiv lipsa infrastructurii
Oraşele şi zonele metropolitane sunt importante pentru 54% dintre românii care locuiesc în mediul urban
Autorităţile locale sunt nepregătite în a absorbi fondurile puse la dispoziţie de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), de aproximativ 1,4 miliarde euro (dintr-un total de 4,4 miliarde de euro) pentru "Dezvoltări Urbane Sustenabile", a declarat Resul Kilic, director al departamentului de management al proiectelor şi consultanţă pentru construcţii, King Sturge. El susţine că fondurile disponibile în cadrul "axei prioritare nr.1" a "Programului regional de operare pentru perioada 2007-2013", definit de Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice şi aprobat de către UE, sunt destinate să sprijine dezvoltarea urbană a oraşelor şi a zonelor metropolitane (polilor de creştere) în România.
"Pentru a fi eligibile în scopul finanţării, autorităţile locale corespunzătoare polilor de creştere în România trebuie să pună în aplicare "planuri integrate de dezvoltare urbană", cu proiecte şi activităţi specifice, care pot contribui la creşterea substanţială a calităţii vieţii urbane a oraşelor şi regiunilor, pot crea locuri de muncă şi îmbunătăţi astfel procesul de integrare socială în diferite regiuni din România", a mai afirmat Resul Kilic.
Importanţa oraşelor şi a zonelor metropolitane nu poate fi contestată
Oraşele şi zonele metropolitane sunt foarte importante, deoarece acestea sunt motoare pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă şi joacă un rol important în lupta în favoarea unei mai bune comuniuni sociale, a protecţiei mediului şi a inovării. "Aproximativ 70% dintre europeni locuiesc în oraşe şi zone metropolitane (în România - circa 54% medie naţională, în Bucureşti circa 90%). Prin urmare, Uniunea