Noile modificări ale Codului fiscal, aprobate de guvern miercuri, majorează cota de impozitare pentru deţinerile mai mari de un an la 16%, de la 1% cât era până în prezent.
Brokerii sunt însă de părere că impactul asupra pieţei nu va fi unul semnificativ, în condiţiile în care majoritatea investitorilor prezenţi pe piaţa locală oricum sunt preponderent speculativi şi nu au deţineri mai mari de un an în piaţă.
Cu toate acestea, există unele neclarităţi în ceea ce priveşte noul Cod fiscal şi nici măcar brokerii sau consultanţii fiscali nu ştiu cum urmează să se aplice noile norme fiscale, care intră în vigoare de la 1 iulie.
"Multe dintre noile modificări mi se par făcute în grabă, fără o documentare serioasă prealabilă şi fară să se precizeze exact normele de aplicare. În plus, apar erori, la modul că sunt propuse modificări pentru articole care nici măcar nu există în vechiul Cod fiscal", a declarat Angela Roşca, managing partner la firma de consultanţă fiscală TaxHouse.
Una dintre modificările importante aduse de noul Cod fiscal o reprezintă impozitarea trimestrială a câştigurilor pe Bursă, şi nu anuală ca până acum, ceea ce presupune ca la sfârşitul fiecărui trimestru investitorul să completeze şi să depună declaraţia de impunere la Administraţiile Fiscale.
Impozitarea trimestrială aduce cu sine o altă problemă, în condiţiile în care modificările din noul Cod fiscal nu precizează modalitatea în care se va realiza regularizarea bazei de impozitare, fie trimestrial, fie anual.
"Este foarte important să vedem cum se va realiza regularizarea bazei de impozitare. În tot textul ordonanţei de urgenţă nu am găsit modalitatea în care se va face regularizarea, în condiţiile în care impozitarea se realizează trimestrial", a declarat şi Rareş Nilaş, directorul general al societăţii de intermediere BT Securities.
În condiţiile în care reg