"Conflictul din Transnistria este un lucru important pentru Uniunea Europeană, care doreşte să fie un mediator în rezolvarea acestei probleme". Iată ce a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, aflat într-o vizită oficială în România.
"Conflictul din Transnistria este un lucru important pentru Uniunea Europeană, care doreşte să fie un mediator în rezolvarea acestei probleme". Iată ce a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle (audio), aflat într-o vizită oficială în România.
"După cum ştiţi, discuţiile în formula 5+2 au fost îngheţate din 2006. Noi dorim să punem în mişcare aceste negocieri. Dorim să avem o nouă abordare, pentru o problemă care se află nu numai în vecinătatea României, ci şi a întregii Europe. Dorim să încurajăm cursul reformelor Guvernului din Republica Moldova, dar şi să analizăm alte posibilităţi, pentru a soluţiona acest conflict. Acest subiect este important pentru Uniunea Europeană, care doreşte să îşi asume rolul de mediator în acest conflict", spune şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle.
Ministrul se află într-un turneu de două zile în Polonia, Bulgaria, România şi Republica Moldova. El s-a întâlnit vineri, 25 iunie, cu preşedintele Traian Băsescu, dar a avut discuţii şi cu ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.
Ultima sa oprire din turneul pe care îl face în Europa de Est este la Chisinău, unde va avea discuţii cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, pe tema conflictului din Transnistria.
Uniunea Europeană şi Germania sunt din ce în ce mai interesate de rezolvarea problemelor din această zonă. Recent, preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi cancelarul german, Angela Merkel au semnat un memorandum, care se concentrează şi pe problema din Transnistria.
Cancelarul i-a cerut preşedintelui rus retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, în schimbul sprijinului iniţia