Jurnalul Naţional şi Complexul Muzeal Bucovina vă invită la Suceava, la Muzeul Satului Bucovinean (sau la Sala Sindicatelor, dacă ploile nu vor conteni), la o întâlnire de suflet, cu cântările străvechi.
Sâmbătă, 26 iunie, şi duminică, 27 iunie, vă invităm la Suceava, la cea de-a patra ediţie a Festivalului "Tarafuri şi Fanfare". Muzicanţi din toată ţara vor veni să demonstreze că muzica din hotarul satului se încăpăţânează să nu moară. Amfitrionul Festivalului este profesorul Grigore Leşe, cel care i-a descoperit în cele mai nebănuite colţuri de ţară. Poftiţi la Muzeul Satului Bucovinean la o întâlnire cu Nea Costină lăutaru' din Cezieni, Mambo Siria, Trei parale, Rapsozii Gorjului, Banda lu' Argint din Pârâul de Pripor, Taraful lui Gaciu din Soporu de Câmpie, Taraful din Topliţa, Taraful din Sângiorz Băi, Taraful lui Mucea din Bilca, Taraful din Greceşti, muzicanţi din Timocul Bulgăresc, Fanfara din Lăpuşnicu Mare, fanfara din Vorona şi fanfare din Bucovina.
Într-un peisaj de o rară frumuseţe, la poalele dealului Morilor, pe Valea Raznicului, înconjurate de păduri seculare, găsim trei sate uitate de lume: Bărboi, Greceşti şi Buzu, altădată celebre în toată Oltenia datorită tarafului condus de Niţu Voinescu. Acum, pentru a putea fi angajaţi la nunţi, taraful - iniţial format din 12 bărbaţi - s-a împărţit în mai multe cete: ceata lui Fonea din Busu, ceata lui Voinescu din Greceşti, ceata din Bărboi.
La Suceava ne vor încânta cu hori, sârbe, cântece de dragoste şi dor, muzicanţii din Greceşti.
Despre cântările lor, Grigore Leşe spune: "Unele linii melodice se pare că au fost moştenite de la curtea medievală, supusă influenţelor turceşti şi greceşti, altele s-au format sub influenţa lăutarilor, care dispun de imaginaţie şi improvizaţie. Acestea au influenţat muzica ţărănească, afectându-i culoarea sonoră prin introducerea i