Primăriile din judeţ au făcut un prim bilanţ al pagubelor provocate de inundaţii în ultimele trei zile. Sute de hectare de pădure, păşune şi teren arabil sunt sub ape. Localnicii din Baranca şi Rădăuţi Prut par să fie urmăriţi de blestemul apelor.
Citiţi şi: Stare de alertă în Delta Dunării
Ora 12.45
Cota de pericol pe râul Prut a fost depăşită cu 31 de cm în dreptul localităţii Rădăuţi Prut. Şi la intrarea Prutului în ţară, la Oroftiana, cota de inundaţie de 470 de cm este depăşită cu 33 cm, dar valorile sunt în scădere.
ora 9.45
Oamenii din Rădăuţi Prut şi Baranca, localităţi lovite de potop în anul 2008, nu par încrezători. Ei ştiu că Prutul poate lovi cu furie într-o clipă iar satele lor pot fi şterse de pe harta ţării. În doi ani nu au putut uita cum casele le-au fost smulse de puhoaie iar animalele din bătătură au fost înghiţite de ape „ Cum aş putea uita? Am rămas cu hainele de pe mine şi cu buletinul. Toată munca de o viaţă s-a dus în jumătate de oră. A fost iadul pe pământ" a spusViorica Damian, localnic Rădăuţi Prut. Aceleaşi amintiri sumbre le au şi localnicii din Baranca, altă localitate lovită de puhoaie în 2008. ,, Până mor nu uit noaptea aceea. Vuia puternic şi apa venea din toate părţile" a spus Ionel Dulgheru, localnic din Baranca( foto).
De ieri de când a fost instituit codul roşu de inundaţii în cinci localităţi de la graniţa cu Ucraina, bărbatul nu a închis un ochi. Şi-a strâns lucrurile, a pregătit animalele şi e gata în orice clipă de plecare,, Luăm şi noi ce putem şi plecăm când auzim vuietul Prutului. Râul are o forţă atât de mare că nu ştii niciodată cât de tare va lovi. Toată lumea e pregătită detot ce e mai rău. Cu puterea lui Dumnezeu nu te pui" a mai spus Ionel Dulgheru.
ora 8.20
Apele revărsate ale râului Siret au inundat aproape şase hectare de teren arabil şi 22 de păşu