Dincolo de referirile la campaniile de presa denigratoare, a caror includere in strategia nationala de securitate a fost cel putin nepotrivita si a starnit o disproportionata isterie, documentul CSAT cuprinde, tot la capitolul vulnerabilitati, aspecte cu mult mai importante, pe nedrept cazute in umbra unei prostii.
Daca ar fi sa rezumam, strategia ne arata un stat slab si mafiot, cu deficiente grave in zonele de care tine chiar evolutia sa ulterioara, deficiente pentru care actuala guvernare nu numai ca nu are solutii ci, prin politicile sale, le mai si accentueaza.
Aflam asadar ca printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale a Romaniei se numara: scaderea nivelului serviciilor de sanatate, calitatea scazuta a educatiei, crima organizata si coruptia, tendintele demografice negative si procesul de imbatranire a populatiei, politizarea excesiva a administratiei la nivel local si central, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre institutiile statului si inexistenta unui mecanism eficient de prognoza, programare, executie si control, care sa sustina conducerea bugetara multianuala.
Daca tragem linie, observam ca principalele atributii ale statului au devenit vulnerabilitati.
Nu prea inteleg in ce domeniu este statul eficient daca in cele mentionate mai sus a esuat atat de lamentabil. Adica daca statul nu este in stare sa aplice legea, sa combata coruptia, sa asigure educatia si sanatatea contribuabililor sai, la ce-o fi el bun?
De ce suntem in situatia asta ne arata aceeasi strategie: pentru ca administratia este politizata peste masura la toate nivelurile si pentru ca nu exista acea viziune pe termen mediu si lung care sa asigure dezvoltarea Romaniei pe toate palierele ei, de la educatie si sanatate, la demografie si economie.
Dar sa zicem ca raul a fost deja facut si ar treb