Cu cinci contestaţii pe masă, magistraţii Curţii Constituţionale au amânat pentru astăzi decizia în privinţa tăierilor asumate de guvernul Boc. Sursa: Vlad Stănescu
Curtea Constituţională ţine în şah guvernul. Magistraţii au amânat ieri o decizie în privinţa tăierilor de pensii şi salarii, urmând ca soarta acestora să fie hotărâtă astăzi.
Guvernul are nevoie de o validare a Curţii Constituţionale a proiectelor de lege pe care şi-a asumat răspunderea pentru a îndeplini termenii impuşi de FMI în vederea eliberării următoarei tranşe de împrumut. De altfel, acest lucru este exprimat explicit în scrisoarea suplimentară la acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.
"Punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv cu o hotărâre favorabilă emisă de către Curtea Constituţională în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli enumerate la punctele I-III (reducerea salariilor, pensiilor şi transferurilor către autorităţile locale - n.r.) şi a măsurilor de lărgire a bazelor de impozitare va constitui acţiune prealabilă pentru finalizarea evaluării", se arată în document.
Şedinţă în etape
Pe masă cu cinci contestaţii depuse de PSD, PNL şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii constituţionalişti n-au reuşit să ia ieri o decizie în privinţa măsurilor de austeritate. Şedinţa a fost una în etape. Începută dimineaţa, a fost suspendată la prânz, reluată după aproape o oră, pentru ca în final decizia să fie amânată pentru astăzi.
Contestaţiile vizează ambele proiecte de lege pentru care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în parlament: primul de restabilire a echilibrului bugetar, inclusiv prin tăierile de pensii şi salarii, iar al doilea prin care se stabileşte recalcularea pensiilor speciale.
În aşteptarea deciziei Curţii, declaraţiile au curs ieri fără întreru