Problemele economice severe cu care se confrunta Europa i-au determinat pe oficialii de la Bruxelles sa adopte masuri de austeritate si reforme controversate. Una dintre ele vizeaza cresterea varstei de pensionare la 70 de ani.
Birocratii vor sa creasca varsta de pensionare pentru milioane de europeni, iar pana la noul termen sa ii puna sa munceasca mai multe ore, pentru a iesi din criza si a preintampina una noua. Comisia Europeana pregateste un sistem unitar de pensii pentru statele membre, scrie express.co.uk.
Oficialii UE considera ca nici un cetatean european nu ar trebui sa petreaca mai mult de o treime din viata la pensie.
Autoritatile de la Bruxelles au in plan chiar cresterea varstei de pensionare la 70 de ani, argumentand ca in 2060, europenii vor trai in medie cu sapte ani mai mult. In acest moment, varsta medie de pensionare in Europa depaseste cu putin 60 de ani.
Reformele proiectate vor sa combata atat criza financiara, cat si cu criza demografica din Europa de Vest.
Pensiile, un butoi de pulbere
Dar Europa sta pe un butoi de pulbere din cauza framantarilor sociale pe care le provoaca guvernele nationale, presate de Bruxelles sa faca reforme sociale dureroase. Nu toata lumea este de acord cu planurile UE, de la pensionarul simplu la politicieni.
"Ar fi scandalos ca UE sa impuna Marii Britanii sau Greciei varsta de pensionare", a declarat parlamentarul britanic Douglas Carswell, recunoscand insa ca Europa are nevoie de o abordare mai realista a pensiilor, impozitelor si a beneficiilor sociale, care trebuie facuta insa "la nivel national".
Guvernul britanic, care intentiona sa creasca varsta de pensionare de la 65 la 66 de ani cel mai devreme in 2024, pare tentat sa grabeasca reforma, potrivit BBC.
Vicepremierul britanic Nick Clegg considera ca major