Speranţele guvernului român de a impune un pachet de măsuri de austeritate nepopulare s-au năruit vineri în mod spectaculos, când Curtea Constituţională a decis că o parte dintre măsuri sunt neconstituţionale, scrie Financial Times, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, deşi cei nouă judecători şi-au dat acordul pentru reducerea cu 25 la sută a salariilor celor 1,4 milioane de angajaţi din sistemul bugetar, nu acelaşi lucru au făcut şi în ceea ce priveşte reducerea pensiilor cu 15 la sută, ceea ce înseamnă că venirea unei mult aşteptate tranşe de la FMI rămâne în suspensie.
În plus, nici pieţelor nu le-a plăcut ceea ce au auzit, comentează cotidianul britanic. Leul s-a prăbuşit cu mai mult de un procent, iar indicele blue-chip extins BET-XT a scăzut cu 5,5 la sută, pe fondul temerilor că decizia va întârzia sosirea finanţării de la Fondul Monetar Internaţional.
"În mod ironic, nu mai departe de săptămâna trecută, investitorii răsuflaseră uşuraţi după ce guvernul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură şi s-a presupus că a trimis suficienţi judecători favorabili (executivului) la Curtea Constituţională pentru a-şi asigura un rezultat care să-i convină", scrie FT.
Dar acum pare puţin probabil că boardul FMI, care se întruneşte luni, va putea vota în favoarea deblocării următoarei tranşe din împrumutul de 20 de miliarde de euro destinat României.
Este foarte posibil ca decizia Curţii să dea curaj opoziţiei social-democrate, care a dat de înţeles că ar putea depune o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului, pe care îl acuză că se agaţă precum un înecat de colac. Până acum, miniştrii s-au opus ferm ideii de creştere a taxelor în scopul atingerii obiectivului de deficit pentru acest an, stabilit la 6,8 la sută, ceea ce a condus la un mic război al declaraţiilor cu FMI. Dar, dacă ar fi să ne luăm după zvonurile care circulă vineri, es