Pentru pacienţii din Zalău, de multe ori e mai rapid şi mai comod să se ducă direct la farmacie, fără a mai trece pe la doctor. Decât să se programeze la medicul de familie sau la specialist, bolnavii din Zalău cu afecţiuni ce nu sunt, în aparenţă, grave, preferă să se adreseze farmacistului ori să-şi decidă singuri tratamentul.
În cazul medicului de familie sau al specialistului, pacienţii susţin că trebuie să se programeze cu cel puţin 24 de ore înainte, iar până la întâlnirea efectivă cu doctorul poate să mai treacă şi o săptămână.
Ioan Lupuţ, 42 de ani, mecanic pentru maşini de cusut, spune că el ar merge la medicul de familie, dar nu întotdeauna reuşeşte să se programeze atunci când are o problemă. „Sunt situaţii în care te duci la un specialist, aştepţi cu orele şi cam pe când ţi-ar veni rândul, el pleacă la cabinetul particular”, adaugă bărbatul.
CITIŢI ŞI: AMBULANŢELE DE CONSULT LA DOMICILIU ZAC ÎN GARAJ DIN LIPSĂ DE MEDICI
Aşa încât, forţat de împrejurări – o durere mai puternică – preferă să iau medicamentele „după ureche”. „Citesc prospectul, mă documentez şi nu mai stau la cozi”, afirmă Ioan Lupuţ.
Antibioticul, medicamentul panaceu
Profesoara Anca Gorgan, de 28 de ani, a încetat să mai meargă la medicul de familie, după ce acesta a greşit de mai multe ori tratamentul, atât ei, cât şi copilului său. „A vrut să ne înfunde cu antibiotice, fără să fie cazul. Pentru medicul pe care l-am avut, antibioticul este panaceul universal. A trebuit să decid eu, pe baza cunoştinţelor proprii, ce medicamente ar fi adecvate”, a explicat profesoara.
Una din farmacistele abordate de reporterul „Adevărul de Seară“ afirmă că, de obicei, medicamentele de răceală sunt în topul celor cumpărate fără reţetă, urmate de cele pentru dureri reumatice. „Pentru aşa ceva nu merge nimeni la medic”, declară framaci