Jocul de ''alba-neagra'' a fost foarte popular in anii '90 in Romania. Multi romani au pierdut atunci milioane de lei, incercand sa afle care din cele trei capace este castigator. Sansele erau destul de bune, 1 din 3, dar capcanele erau numeroase. Cam la fel se intampla si cu premierul Boc in prezent.
Analistii economici cred ca Guvernul are la dispozitie numai trei solutii pentru a compensa scaderea pensiilor, care a fost respinsa vineri de Curtea Constitutionala. Echivalentul de 1,3% din PIB, care urma sa fie "salvat" astfel, ar putea fi obtinut prin cresterea TVA, reducerea cheltuielilor statului, inclusiv disponibilizari, sau din imprumuturi.
Analistii economici se tem insa ca si de aceasta data, Boc va face alegerea gresita, la fel cum a facut-o si la jocul precedent, cand a ales reducerea pensiilor, cu toate ca orice jurist cu cunostinte minime putea argumenta ca decizia era anticonstitutionala.
''Oricum masura reducerii pensiilor era inutila, din punct de vedere economic'', spune consultantul economic Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii. Daca ar fi taiat pensiile, statul ar fi economisit in jur de 800 milioane de euro, insa consecintele sociale ar fi fost grave.
Ce va face Emil Boc de aceasta data? La conferinta de presa de vineri el a evitat sa dea informatii, afirmand ca solutiile se negociaza in prezent cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala. Specialistii se tem ca, din cele trei solutii aflate la indemana (cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor si continuarea imprumuturilor), Boc va alege doua, lasand deoparte reducerea cheltuielilor. De ce? Pentru ca ar insemna ca guvernantii sa renunte la clientela politica.
''Guvernul va creste TVA-ul undeva spre 23-24%'', estimeaza consultantul economic Bogdan Baltazar. ''Nu cred ca va umbla la cota unica. Va taia