85 de minerale îi aşteaptă în fiecare zi pe sucevenii pasionaţi. Colecţia cuprinde piese din Brazilia, India şi Sahara, dar şi din diferite regiuni ale României.
La sfârşit de săptămână, pasionaţii de minerale sunt aşteptaţi la Muzeul de Stiinţele Naturii din Suceava, în special la Sala „Fascinaţia cristalelor“.
Colecţia de Mineralogie este una din cele mai valoroase expoziţii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina şi cuprinde aproximativ 85 de minerale rare, expuse într-un sistem de vitrine special create.
„Expoziţia a luat fiinţă în 1968, cu câteva piese aparţinând unor colecţii şcolare sau unor colecţionari particulari din zonă. S-a dezvoltat mai timid la început, iar în ultimii ani numărul de piese a crescut considerabil, ca şi valoarea acestora, printr-o serie de achiziţii importante“, a explicat Angela Anea, şefa secţiei muzeale.
„Trandafirul deşertului“, adus din Sahara
Sunt expuse eşantioane de cuarţ transparent, numite „cristal de stâncă“, care provin din Minas Gerais, Brazilia, cu forme deosebite şi mărimi impresionante. De asemenea, în vitrinele sălii există şi geode de ametist din Brazilia, spectaculoase prin frumuseţe, mărime şi culoare. Gipsul tunisian sau „Trandafirul deşertului“ a fost adus tocmai din îndepărtata Sahara şi îi atrage pe vizitatori prin exotism şi formă.
Bucăţi de agate braziliene colorate şi nu în ultimul rând apofilitul şi stilbitul din India, colorat şi spectaculos, toate pot fi văzute la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
„Acestea sunt câteva din achiziţiile din afara ţării. Baza colecţiei este alcătuită în special din piese din zona Baia Mare, nu mai puţin valoroase din punct de vedere estetic şi ştiinţific. Aici găsim cuarţuri de Cavnic, stibină de Baia Sprie, gips de Herja şi sulfuri frumos cristalizate cum ar fi pirita, calcopirita, galena din minele Băiuţ şi Şuior“, a ma