Premierul Emil Boc i-a chemat de urgenţă pe membrii Cabinetului, dar şi pe câţiva parlamentari democrat-liberali, pentru a discuta pe variantele pe care Guvernul le mai are astfel încât România să adopte măsuri de austeritate ca să primească tranşa de bani de la FMI. Şedinţa a început în jurul orei 13.00, fiind precedată de o întâlnire la Palatul Victoria a liderilor PD-L.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că Guvernul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.
"Planul B al Guvernului, în cazul respingerii de către Curtea Constituţională a legilor asumate, este orientat în principal pe creşteri de taxe şi impozite, inclusiv a cotei unice şi a TVA. Au fost efectuate simulări privind o creştere diferenţiată a impozitelor, dar rezultatul a indicat că banii colectaţi sunt insuficienţi", au arătat sursele participante la discuţia de vineri a liderilor PDL cu premierul Emil Boc.
Lăzăroiu a confirmat anticipat alternativa e creşterea taxelor
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declara joi, la Realitatea.net, că dacă CCR stabileşte că vreuna dintre măsurile asumate de Guvern este anticonstituţională, întregul pachet legislativ nu poate fi suplinit decât prin creşterea taxelor şi impozitelor. "E posibil ca o măsură să fie declarată neconstituţională şi alta nu (reducerea salariilor sau a pensiilor, n.r.), dar întregul pachet nu poate fi suplinit decât de metode alternative de creştere a veniturilor, respectiv creşterea impozitelor. Amintiţi-vă încă o dată care a fost soluţia pe care ne-a propus-o FMI când a venit la început: creşterea până la 24% a TVA, creşterea cotei unice la 20% şi tăierea salariilor în sectorul bugetar cu 20%. Deci nu erau doar creşteri de taxe, cu alte cuvinte, aproximativ creşterile