Când sunt în situaţii financiare dificile, statele iau măsuri extreme. Unele merg atât de departe încât vând bucăţi din teritoriu, altele vând proprietăţile imobiliare. Evz.ro vă prezintă trei exemple de anunţuri de vânzări pe care statele lumii le-au făcut în 2010 şi două spectaculoase vânzări din secolul al XIX-lea.
Francezii vând proprietăţi de stat de ani buni. În ultimii cinci ani, circa trei miliarde de euro au ajuns la bugetul de stat la capătul unor tranzacţii în care vânzător a fost statul.
Pentru greci, este o soluţie pentru a face rost rapid de bani. Desigur, varianta concesionărilor ar fi cea de preferat, dar, într-un moment în care statul a împrumutat 110 miliarde de euro, orice modalitate de a face rost de bani este demnă de o analiză rapidă. Dar şi americanii vând, pentru a diminua nivelul cheltuielii publice.
Grecia, 2010: Insula Mykonos (foto sus), aflată în posesia statului elen, ar putea ajunge în portofoliile afaceriştilor din China sau Rusia. Statul elen doreşte să vândă insula, sau să o concesioneze pe termen lung, pentru a câştiga bani la bugetul păgubit de anii de cheltuieli exagerate. Insula de 105 kilometri pătraţi face parte din Arhipelagul Cicladelor, din Marea Egee. Printre posibilii cumpărători se numără magnatul rus Roman Abramovici, iar informaţiile, deocamdată neoficiale, indică un interes crescut al investitorilor pentru concesionări sau chiar cumpărări pe insula Rhodos, un alt punct turistic de top pentru sezonul estival.
Franţa, 2010: Statul francez nu a anunţat măsuri de austeritate, dar consideră că o reducere a costurilor este binevenită. Astfel, la începutul lunii iunie, presa franceză a anunţat că un superb castel de pe malul lacului Geneva (foto) şi alte circa 1.700 de proprietăţi vor fi vândute. Deşi cele mai multe sunt proprietăţi din provincie, şi Parisul are câteva clădiri pe lista de vânzări. Pr