Beneficiarii de fonduri europene pot garanta la bănci cu bunurile cumpărate prin proiect, potrivit unor măsuri adoptate miercuri de guvern, cu scopul de a facilita obţinerea finanţărilor din sectorul bancar, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Guvernul a adoptat miercuri unele măsuri de accelerare a implementării instrumentelor structurale, care vin în sprijinul beneficiarilor de fonduri europene în vederea facilitării obţinerii cofinanţării necesare derulării proiectelor.
„În contextul în care România se confruntă cu probleme în absorbţia şi implementarea fondurilor europene, Ministerul Finanţelor Publice a promovat un act normativ care să ofere beneficiarilor posibilitatea obţinerii mai uşoare a finanţărilor atrase din sectorul bancar, dat fiind faptul că, prin gajarea bunurilor achiziţionate prin proiect, este diminuat riscul creditării şi, eventual, costul acesteia“, se arată în comunicat.
Astfel, pentru asigurarea finanţării cheltuielilor necesare implementării proiectului finanţat din instrumente structurale, beneficiarul poate gaja sau ipoteca, la unitatea de credit, activele fixe care fac obiectul contractului, deciziei sau ordinului de finanţare, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor contractuale.
În acest sens, beneficiarul este obligat să transmită autorităţii de management, respectiv organismului intermediar cu care a încheiat contractul, decizia sau ordinul de finanţare, o copie a contractului de credit şi gaj sau ipotecă în termen de maximum zece zile de la semnarea acestuia.
Ministerul Finanţelor Publice, prin Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), este desemnat, în baza Hotărârii Guvernului nr. 457/2008, autoritate responsabilă de coordonarea pregătirii, dezvoltării, armonizării şi funcţionării cadrului legislativ, instituţional, procedural şi prog