Mircea Rădină, directorul general al Lemarco - cel de-al doilea producător local de zahăr care a rulat anul trecut afaceri de peste 80 mil. euro, susţine că piaţa zahărului se va diminua anul acesta pe fondul reducerii materiei prime şi a consumului de alimente.
"Piaţa zahărului era anul trecut de 550.000 de tone. Anul acesta va fi de 480.000-500.000 de tone pentru că scăderea vânzărilor de dulciuri şi sucuri determină o diminuare a consumului de zahăr cu 12-14%", a declarat Mircea Rădină, directorul general al Lemarco, companie controlată de persoane fizice şi de compania americană Atlanta Corp.
Spre exemplu, în 2009 vânzările de sucuri s-au diminuat pe plan local cu peste 10% comparativ cu rezultatele obţinute în anul precedent.
Rădină afirmă că lipsa accesului la materia primă este principala dificultate cu care industria locală a zahărului se confruntă în ultimul an, ca urmare a finalizării perioadei de tranziţie stabilită pentru producătorii de zahăr după integrarea României în Uniunea Europeană.
Cât produc
"Ceea ce s-a întâmplat a fost o negociere foarte proastă a condiţiilor de aderare a României la Uniunea Europeană. În ţările indicate de Comisia Europeană pentru achiziţia materiei prime, după finalizarea perioadei de tranziţie (n. red. - 2007 -2009), absolut toate cantităţile de zahăr brut accesibile UE conform acordurilor încheiate erau practic vândute până în 2015, data liberalizării complete a pieţei zahărului în UE, către cei mai mari producători la nivel internaţional", a explicat Rădină.
El a adăugat că ulterior Comisia Europeană a mai pus la dispoziţia rafinatorilor de zahăr brut, în număr de 26, o cotă suplimentară de 250.000 de tone de zahăr brut în cadrul zonei CXL (Brazilia, Cuba, Australia), din care
s-au putut aproviziona şi producătorii români. Această cantitate este însă insuficientă pentru piaţa locală