Măsurile de combatere a efectelor inundaţiilor care au afectat, în ultimele zile, zeci de localităţi din mai multe zone ale ţării, au fost discutate, ieri, de către Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă.
Membrii Comitetului s-a reunit în şediţă la Ministerul Mediului, după ce pe teritoriul ţării noastre au continuat să cadă precipitaţii abundente, iar prognoza hidrometeorologică pentru perioada următoare, anunţată de către specialişti, nu este îmbucurătoare.
"Comitetul Interministerial pentru Situaţii de Urgenţă a analizat evoluţiile din teren ale nivelurilor şi debitelor pe râurile mici din bazinele hidrografice situate în nordul şi estul ţării, precum şi pe fluviul Dunărea, dar şi volumele disponibile în lacurile de acumulare pentru atenuarea unor eventuale unde de viitură şi s-a dispus efectuarea de pregoliri", potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, remis redacţiei.
Reprezentantul Administraţiei Naţionale "Apele Române" a expus, în cadrul şedinţei, situaţia modului de exploatare a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, menţionând că s-a dispus efectuarea de pregoliri în vederea asigurării volumelor necesare atenuării unor eventuale viituri, în special pe râurile Siret şi Prut.
Membrii Comitetului au dispus adoptarea măsurilor necesare evitării producerii unor accidente la acumulările şi iazurile piscicole aflate în administrarea Consiliilor Locale şi agenţilor economici, conform comunicatului Ministerului Mediului.
De asemenea, membrii Consiliului au făcut şi o serie de recomandări pentru prevenirea producerii de noi inundaţii. Acestea sunt monitorizarea permanentă a lucrărilor de îndiguiri, de către deţinătorii acestora (ANAR, ANIF, primării), a cursurilor de apă, precum şi pregătirea materialelor, mijloacelor şi a formaţiilor de intervenţie operativă, monitorizarea permanentă a cur