Adolescenţii botoşăneni sunt tot mai atraşi de sporturile extreme. Parkour este noua disciplină care a prins repede în rândul tinerilor.
Parcurile şi esplanadele din oraş au devenit locul preferat al grupurilor de tineri care practică acest sport, în ciuda criticilor persoanelor mai în vârstă.
Disciplina s-a născut în Franţa
„Cred că nu este tocmai corect să se caţăre pe monumente istorice şi să se dea peste cap în plină stradă. Poliţia ar trebui să amendeze aceste practici huliganice“, este de părere Constantin Andrei, un pensionar revoltat că mai mulţi tineri fac parkour pe explanada monumentului de la intrarea în Parcul Eminescu. Alţii sunt însă încântaţi că şi în Botoşani acest sport prinde rădăcini. „Nu este niciun pericol atâta timp cât aceşti tineri practică un sport recunoscut. Mulţi au găsit în parkour un nou stil de viaţă. Te învaţă să te adaptezi repede oricărei situaţii, iar acest lucru este benefic“, a declarat Lucian Popa, student.
Practicanţii se numesc traceur, iar antrenamentul include escaladarea de balustrade, copaci sau clădiri. Sportivii consideră acest gen de antrenament un mod de eliberare de stress şi unul de depăşire a limitelor fizice. Această ramură sportivă a luat naştere în Franţa, iar din ea s-a desprins deja şi o latură mai acrobatică, Free running.
„Parkour se concentrează pe mişcarea eficientă, neîntreruptă înainte, peste, pe sub, în jurul şi prin obstacole într-un anume mediu înconjurător. Astfel de mişcare poate apărea sub formă de fugă, sărituri, căţărări şi tehnici mai complexe“, a explicat Adrian Florescu, practicant al acestui sport.