Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat astăzi că FMI este decis să continue programul cu România. Guvernul de la Bucureşti şi finanţatorii internaţionali, adică FMI, BM şi CE, se află într-un proces amplu de discuţii şi, de îndată ce el va fi finalizat, pachetul propus pentru a înlocui efectele economice ale deciziei Curţii Constituţionale va fi făcut cunoscut, a spus Tănăsescu la Realitatea TV.
El a precizat dacă boardul FMI va mai discuta luni aprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România, dar a spus că acest subiect poate fi introdus pe agenda unei alte întruniri a conducerii executive a Fondului.
Mai citeşte şi:
Vlădescu propune: TVA de 23%, impozit de 50% pe pensiile peste 3.000 lei şi de 16% pentru pensiile peste 1.000 lei
Aceeaşi poziţie a fost exprimată de şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, care, la încheierea misiunii de evaluare din luna mai, a declarat că "discuţia în boardul FMI poate fi amânată atâta timp cât este necesar guvernului român pentru a aplica măsurile promise în Scrisoarea de Intenţie".
Jeffrey Franks a lăsat deschisă varianta acordării tranşei a cincea împreună cu cea de-a şasea, aşa cum tranşa a treia a fost alocată concomitent cu cea de-a patra.
Reacţia pieţelor financiare faţă de decizia Curţii Constituţionale este considerată de Mihai Tănăsescu firească, mai ales într-o "piaţă activă, cum este cea de la Bucureşti", transmite Agerpres.
"Este o reacţie care apare oriunde în lume, atunci când apare un element care creează un anume tip de risc, dar cred că această reacţie va putea fi inversată atunci când 'planul B' al guvernului va fi comunicat, va fi acceptat de finanţatorii externi şi va fi pus în practică", a spus reprezentantul României la FMI.
În opinia lui Tănăsescu, deşi decizia Curţii a avut efect asupra cursului şi a Bursei, acesta