Refacerea economica in Marea Britanie este expusa riscurilor, in situatia in care bancile nu reusesc sa faca rost de 750 - 800 miliarde lire sterline, bani necesari refinantarii imprumuturilor, pana la finalul lui 2012, avertizeaza Banca Angliei.
Bancile britanice au nevoi de refinantare mai mari decat cele ale creditorilor din Statele Unite, Germania, Franta sau Italia, se arata intr-un raport de stabilitate financiara a bancilor, citat de Reuters, raport bianual ce da seama de situatia financiara a Marii Britanii.
"Exista riscul ca bancile sa-si amelioreze propriile presiuni de finantare printr-o constrangere suplimentara a creditarii, impunand conditii mai dure clientilor", se arata in declaratia Bancii Angliei.
"Acest fapt ar putea incetini refacerea economica ridicand totodata riscul tuturor bancilor din sistem".
Mai mult, Banca Angliei a precizat ca bancile sunt nevoite sa reduca in continuare platile sub forma de bonusuri si dividendele. Daca raportul bonusurilor fata de profituri scade la nivelurile anterioare crizei, iar bancile isi mentin dividendele, ar putea obtine astfel 10 miliarde lire.
Aceasta le-ar permite sa acorde credite in valoare de 50 miliararde lire catre publicul britanic.
Presiunile legate de finantarea bancilor vin pe fondul inchiderii momentane a crizei debitelor ce a tinut prima pagina in ultimele doua luni in Europa, reducand astfel, la momentul respectiv, o sursa importanta de finantare.
Sistemul bancar britanic este in mod aparte vulnerabil datorita faptului ca se bazeaza pe imprumuturi pe termen scurt pentru a-si finanta investitiile pe termen lung. Bancile bitanice au nevoie sa refinanteze 204 miliarde lire anul viitor, aproximativ de doua ori nevoile financiare din acest an si de doua ori nivelul imprumurilor pe termen lung. Aceasta inseamna ca au ne