După decizia Curţii, de azi, de a declara neconstituţională tăierea cu 15% a pensiilor, premierul Emil Boc nu a vrut să spună care va fi următorul pas pentru atingerea deficitului bugetar de 6,8%. Analiştii înaintează mai multe variante.
Şeful guvernului a declarat doar că există un plan alternativ şi care va fi dat publicităţii abia după negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Surse din guvern spun că se lucrează pe şase variante de creştere a taxelor şi impozitelor care vor fi făcute publice după negocierile cu partenerii FMI, cu cei de la Comisia Europeană şi Banca Mondială. Deocamdată nimeni nu suflă o vorba. SONDAJCe credeţi că va face guvernul?va mări TVA-ul va majora cota unică va face disponibilizări în sectorul bugetar Rezultate
Fie creşte TVA-ul de la 19% la 24%, susţin unele surse, fie cota unică de la 16% la 20%, spun unele voci.
Care e varianta cea mai bună?
Analistul Daniel Dăianu a declarat pentru evz.ro că "nu crede că poate fi evitată majorarea unei taxe sau a unui impozit de bază".
Cel mai sigur va creşte TVA-ul. Lucru care nu are doar dezavantaje şi ar acoperi tăierea pensiilor şi nu va duce la o inflaţie de două cifre. Motivul, spune Daniel Dăianu, cererea va fi în continuare mică, iar economia în recesiune.
Dăianu a mai declarat pentru evz.ro că în locul guvernului ar fi foarte atent la alternative şi că nu ar folosi toate gloanţele. Adică, acum fie se decide creşterea TVA, fie a cotei unice. Asta în contextul în care în 2011 trebuie să ai la îndemână şi alte soluţii ţinând cont de ţinta deficitului bugetar care e fixată la 5 procente pentru anul următor.
Analistul spune că o altă soluţie ar putea fi introducerea impozitului progresiv, "măsură pe care nu ar culca-o într-un pat de stânga". "Pentru a trece de acest infern ai nevoie de coagulanţi, de solidaritate. Cei care au mai mult să d