Este triplu campion naţional şi deţine două titluri balcanice la scrimă, înainte de Revoluţie. De peste 15 ani, este antrenor de scrimă şi a reuşit să dea Sloboziei nenumăraţi campioni naţionali sau balcanici.
Copilăria şi-a petrecut-o la ţară, în satul Frăţileşti, alături de încă trei fraţi. La vârsta de un an şi jumătate, devine orfan de tată, iar situaţia precară a familiei o obligă pe mamă să îşi trimită copiii la Casa Şcolară de Copii Slobozia. Aici, prinde drag de sport şi cochetează cu boxul, atletismul sau fotbalul.
De la box, la scrimă
La vârsta de 14 ani, este racolat, de pe băncile şcolii, de profesorul de scrimă Nicolae Mihăilescu. Deşi nu prea era încântat de antrenamentele practicate la sala de scrimă, Marin Cruţu a fost „subjugat“ de această disciplină în momentul când a participat la prima competiţie naţională.
„Aveam doar un an de cand făceam scrimă şi am participat la Campionatele Naţionale de la Cluj, unde m-am clasat pe locul cinci. Atunci, s-a produs scânteia care mi-a declanşat dragostea pentru spadă. Din acel moment, eram zilnic, pe planşă, în sala de antrenament“, îşi aminteşte Marin Cruţu.
Anii s-au derulat plini de performanţă pentru tânărul sabrer. A adunat timp de 20 de ani trei titluri naţionale, două balcanice şi 12 medalii de argint şi bronz. A avut şansa să concureze alături de nume grele ale scrimei româneşti, mulţi dintre ei „căzând“ răpuşi, de sabia sa.
Creşte campioni
În 1994, se hotărăşte să pună în vitrină sabia şi se ocupă de formarea loturilor de performanţă ale sabiei ialomiţene. S-a întors în comuna natală, ca profesor de educaţie fizică şi pune bazele secţiei de scrimă a Şcolii Sportive „Luceafărul“, echipă cu care câştigă medalia de bronz la Campionatele Naţionale, rezervate copiilor.
„Mi-aduc aminte că am bătut cluburi mari din ţară, în acea